pátek 4. března 2016

Negativ - BodyVoiceBand

inspirováno Drtikolovými fotkami

Negativ

hudba Bohuslav Martinů
BodyVoiceBand
Jatka 78
3.února 2016 




O souboru BodyVoiceBand jsem tu již několikrát  - nadšeně - psal. Jejich další inscenace mne jen utvrdila v tom, že jsem svědkem něčeho, co žádná smyslupná historie divadla v Česku nebude moci pominout. Jenže nám - divákům - může být názor budoucích historiků ukradený. My si užíváme estetickou hostinu teď a tady.

část orchestru


Inscenace vznikla jako taneční doprovod raným jazzovým skladbám Bohuslava Martinů. První část je mixem více kratších skladem, v druhé zazní kompletní Kuchyňská revue.
A kvalita hudebního provedení je, přes vysokou laťku, kterou si soubor minulými inscenacemi nasadil, zcela mimořádná. Asi by byla zcela k poslouchání i "jen" jako akustický koncert. Jenže to by byla strašná škoda.






Mimořádná je i úroveň zpěvu sólistek. Určitě by se "snadno"zpěvem  uživily. I celý sbor zpívá velmi dobře.
Tanec je spíš "herecký" - to není nedostatek, ale v daném kontextu jednoznačně přednost.
Tím chci říci, že by herci nemohli konkurovat profesionálním tanečníkům, ale na druhé straně i to, že by velká většina tanečních profíků na ně neměla a nedokázala vytvořit tak působivé a ucelené dílo. Tohle adjektivum se častěji používá pro popis zpěvu, ve kterém nejde tolik o pěvecké finesy či hlasovou exhibici, ale o vyjádření smyslu a sdělení skladby.

Zde tedy jsme svědky produkce tanečně velmi nadaných mladých lidí, kteří tančí s obrovskou chutí a nasazením, ale kdykoli je to možné dají přednost "divadelnímu" efektu před tanečním.

Jako je u tohoto souboru obvyklé, je obrovská péče věnována výtvarnému dojmu. Až se nechce věřit, že je to možné. Tato stránka je ovlivněna fotografiemi (dnes) slavného dobového fotografa Drtikola. Pomocí vymakaných projekcí se na stěnách objevují stíny ve stylu jeho snímků. Prostě nádhera!




Potěšilo mne i to, že tuhle krásnou bandu přišla posílit moje oblíbená herečka Eva Leimbergerová, kterou si dobře pamatuji z DISKu i ze Švanďáku.

Nenechte si tohle představení ujít! Kde jinde nejsou takové zážitky k dostání?

 

Žádné komentáře:

Okomentovat